Kikkererwten

De kikkererwt is een peulvrucht uit de vlinderbloemfamilie. Andere benamingen voor de kikkererwt zijn kekererwt of garbanzo. De eenjarige plant wordt al meer dan 8000 jaar verbouwd. De plant groeit het best in een subtropisch klimaat. Landen waar de kikkererwten vandaan komen zijn dan ook India, Pakistan, Turkije, Australië, Marokko en Iran. Kikkererwten worden van oorsprong gebruikt in gerechten als Hummus en Falafel. Geroosterd zijn de erwten ook lekker te eten als snack.

Voedingswaarde van kikkererwten

100 gram kikkererwten bevat ongeveer het volgende:

  • 55 gram koolhydraten
  • 20 gram eiwit
  • 15 gram voedingsvezel
  • 5 gram vet

Verder bevat deze 100 gram de volgende stoffen:

  • Lysine en Tryptofaan, vitamine B1, B6, foliumzuur, magnesium, ijzer, kalium, calcium en zink.

De energetische waarde van 100 gram kikkererwten is 535 KJ, oftewel 127 kilocalorieën. Door de relatief grote hoeveelheid eiwitten is de kikkererwt een ideaal ingrediënt voor vegetariërs ter vervanging van vlees.

 

Pin It on Pinterest

Share This